Heb jij al de juiste overeenkomst met ZZP´ers?
- LSH Legal
- 20 feb
- 2 minuten om te lezen
Nu de belastingdienst strenger gaat controleren op schijnzelfstandigheid van ZZP´ers, is het essentieel dat de ZZP´ers die voor jouw bedrijf werken op de juiste wijze worden ingehuurd.
Overeenkomst van opdracht
ZZP´s - ookwel freelancers genoemd - moeten worden ingehuurd met een overeenkomst van opdracht, die niet teveel op een arbeidsovereenkomst mag lijken. Als dat wel zo is kan de belastingdienst namelijk oordelen dat sprake is van een arbeidsverhouding.
Veel werkgevers willen dat niet, want dan moet er ook loonbelasting en premies volksverzekering worden afgedragen. Daarnaast moet het loon van een werknemer doorbetaald worden tijdens ziekte en geniet een werknemer ontslagbescherming.
Voorkomen arbeidsverhouding
Dit kan voorkomen worden door bij het sluiten van de overeenkomst van opdracht te letten op de volgende zaken:
De gezagsverhouding: als sprake is van een gezagsverhouding zal meestal ook sprake zal zijn van een arbeidsovereenkomst. Je kunt voorkomen dat een gezagsverhouding met de ZZP´er bestaat door de wijze waarop het bedrijf de ZZP´er aanstuurt aan te passen. Dat moet goed worden omschreven in de overeenkomst. Het is ook van belang dat er zo weinig mogelijk strikte instructies, richtlijnen en protocollen die de ZZP’er op moet volgen in de overeenkomst komen te staan.
Vrijheid van de opdrachtnemer: de ZZP´er moet de vrijheid te hebben om het werk naar eigen inzicht uit te voeren. Het bedrijf mag alleen aanwijzingen en instructies geven die passen binnen het kader van de ´opdracht´ waarvoor de ZZP´er is ingehuurd. Het is belangrijk dat dit op de juiste wijze geformuleerd wordt in de overeenkomst.
Betaling: bij het factureren van daadwerkelijk gewerkte uren zal minder snel sprake zijn van een arbeidsverhouding dan wanneer er elke maand een vast bedrag aan salaris wordt uitgekeerd. Ook is het relevant of er vakantie, ziekte- en verlofdagen doorbetaald worden.
De terminologie: het is aan te raden om termen als opdrachtgever, opdrachtnemer en overeenkomst van opdracht te gebruiken in de communicatie met de medewerker (in plaats van de termen werkgever, werknemer en arbeidsovereenkomst). Als duidelijk is dat het de bedoeling van beide partijen was om een overeenkomst van opdracht en geen arbeidsovereenkomst te sluiten, zal een rechter daar ook sneller in meegaan.
Wil je hier meer over weten of heb je een overeenkomst van opdracht nodig voor een ZZP´er? Aarzel dan niet om geheel vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Comments